amp templates

PREHRANA I RAZVOJ MLADIH

ŠTO JE PRAVILNA PREHRANA?

  • Pravilan raspored prehrane sastoji se od 3 veća i 2 manja obroka tijekom dana. Količinski je i energetski prilagođena dnevnim potrebama djeteta određene dobi. Potrebno je naglasiti važnost doručka kao prvog obroka kako bi se ostvarila bolja koncentracija te lakše obavljale dnevne aktivnosti. Međutim, s obzirom na dinamiku suvremenog života, ponekada ove smjernice nije lako slijediti. 
  • Raznolika prehrana bi prije svega trebala omogućiti dovoljan unos tvari potrebnih za normalan rast i razvoj, održavanje zdrave tjelesne mase i vitalnih funkcija, normalno formiranje i razvoj koštano-mišićnog sustava, energiju za svakodnevne aktivnosti te održavanje rada imunološkog sustava. 
  • Kod unosa tekuće za djecu preporučuje se pijenje manje količine vode (do 1 dcl) svakih 15-20 minuta tijekom tjelesne aktivnosti. Kako bi spriječili pad energije, pretjerani umor, glavobolju, slabu koncentraciju ili nemogućnost obavljanja teže tjelesne aktivnosti- ne zaboravite unositi dovoljno vode u organizam!
Mobirise

Željeli biste promijeniti način prehrane Vaše djece ali niste sigurni kako? Smatrate kako mladi u današnje vrijeme konzumiraju previše ˝junk food-a˝?   

Analizom sastava tijela moguće je utvrditi koliki je udio mišićne mase djeteta, vode, koštani udio, udio potkožnog masnog tkiva te koliko je kalorija potrebno unositi u organizam tijekom dana s obzirom na dob. 

Tim je načinom moguće pratiti napredak u razvoju tijela tijekom faze puberteta i preadolescencije te utvrditi koliki je omjer nutrijenata potreban da bi mladi sportaši bili uspješni u svom sportu te istovremeno imali zadovoljene nutritivne potrebe tijekom dana. 

NUTRICIONISTIČKO SAVJETOVANJE I IZRADA PLANA PREHRANE

  • Nutricionistički je pregled važan dio cjelokupne obrade mladih osoba a obavlja ga magistra nutricionizma. Ono se sastoji od uzimanja anamneze, edukacije o svakodnevnom unosu nutrijenata te njihovom optimalnom rasporedu i omjeru. Kod djece sportaša, rekreativaca i natjecatelja, koji se susreću s redovitim napornim treninzima moguće je savjetovati se o dodatnoj suplementaciji. Na taj se način utječe na formiranja životnih navika već u najranijoj dobi čime se daje veliki doprinos poboljšanju kvalitete života mladih osoba.
  • Nutricionistička obrada obuhvaća uzimanje potrebnih informacija o trenutnim prehrambenim navikama, uvid u zdravstveno stanje sa liječničkim nalazima te laboratorijskom obradom ukoliko je postojala. Ukoliko je potrebno, nutricionist također uzima osnovne antropometrijske mjere koje se sastoje od podataka o visini, težini i opsega struka. Na temelju prikupljenih podataka izrađuje se individualni jelovnik prilagođen specifičnostima pojedinog djeteta.  
Mobirise

Kada je potrebno obaviti pregled te kome je namijenjen? 

Pregled i obrada nutricionista preporuča se svim mladim osobama koje se nalaze u procesu treninga, bilo rekreativno ili natjecateljski.


Glavni je cilj preventivno djelovati na loše ili nedostatne prehrambene navike te posebice ako su prisutni određeni zdravstveni problemi. Jedna od osnovnih potreba djece je prepoznati koje su im prehrambene namirnice omiljene te istovremeno najkorisnije kako bi sticali naviku zdravog života. Neophodno je kroz zdravi način prehrane razvijati i pozitivan odnos prema kretanju ili bavljenju sportom čime se sprečava rizik za razvoj različitih bolesti u odrasloj dobi.

Bitno je prepoznati da kada dijete ima određenu nelagodu ili averziju prema nekim vrstama hrane, za to vrlo vjerojatno postoji razlog te je potrebno obratiti se nutricionistu kako bi se organizirala prehrana onakva kakva odgovara fiziološkim potrebama djeteta.   

SAVJETUJTE SE SA STRUČNJACIMA!

Zadovoljstvo nam je predstaviti suradnju s najboljima u svom području,
Prehrambenim savjetovalištem Nutricionist by Dragana Olujić

Dragana Olujić magistra je nutricionizma i direktorica Prehrambenog savjetovališta Nutricionist by Dragana Olujić čija je osnovna djelatnost prehrambeno savjetovanje s ciljem korekcije postojećih prehrambenih navika. Predavačica je na Kineziološkom fakultetu u Splitu, Medicinskom fakultetu u Splitu i Prirodoslovno – matematičkom fakultetu u Splitu, a specijalistica je za sportsku medicinu i prehranu sportaša. Od 2017. godine službena je nutricionistica HNK Hajduk Split i dugogodišnja nutricionistica Hrvatske jedriličarske reprezentacije, a dobitnica je priznanja za doprinos sportskom uspjehu na Olimpijskim igrama 2012.

Od individualnih sportaša vrijedi istaknuti suradnju s atletičarkom Blankom Vlašić i tenisačima Matom Pavićem i Petrom Martić. Autorica je nekoliko stručnih publikacija i knjiga te kolumnistica za internetske portale Živim.hr i Dalmacija Danas. Predavala je na mnogim stručnim konferencijama, a 2018. u Barceloni je prisustvovala na prvoj sportskoj nutricionističkoj konferenciji, u organizaciji Barca Innovation Hub gdje je dobila dva certifikata za položene online tečajeve. Trenutno je na doktorskom studiju na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Dragana Olujić
mag.nutr.

© Copyright 2020 Preventis - Prava su pridržana / Izradio webfix.hr