Mobirise

SPORTSKA PSIHOLOGIJA

SAVJETUJTE SE S DJEČJIM SPORTSKIM PSIHOLOGOM

  • Dječji sportski psiholozi prvenstveno imaju savjetodavnu ulogu. Njihov je zadatak pomaganje mladim sportašima kako bi se mogli u potpunosti izraziti na sportskom planu s ciljem poboljšanja njihovih sportskih postignuća te svladavanjem emocionalnih problema s kojima se susreću unutar sportskih terena ali i van njega.
  • Ukratko, glavni je cilj dječjeg sportskog psihologa pomoći mladim sportašima u njihovu razvoju ali i da na terenu pokažu svoj puni potencijal unatoč stresnoj situaciji u kojoj se nalaze.
  • Dječji sportski psiholog, u suradnji s fizioterapeutom i nutricionistom, čini kompletni tim koji je zadužen za brigu i dobrobit djece sportaša.

· Pomoću psihološkog pristupa pomažemo razumjeti kako sudjelovanje u sportu i rekreativnoj tjelesnoj aktivnosti utječe na sportski razvoj, zdravlje i psihološku dobrobit djeteta.  

· Osim toga, uči se na koji se način odvija motoričko učenje elemenata određenog sporta, razvija se ispravan način komunikacije među mladim sportašima te se uči na koji se način nositi s psihološkim opterećenjem tijekom sportske izvedbe.

· Bitno je shvatiti kako se problem koji nastane u školi, kod kuće ili na treningu može reflektirati na uspješnost u drugim područjima života. Iz tog razloga u našem Centru obraćamo pažnju na sve aspekte života djeteta i mlade osobe.  

Ukoliko se Vaše dijete susreće sa sljedećim dilemama tijekom sportske aktivnosti ili izvan nje, dječji sportski psiholog je uvijek tu za Vas: 

· Želi se bolje skoncentrirati tijekom treninga ili natjecanja?
· Smatra da mu u nekim trenucima nedostaje motivacije?
· Nije siguran koliko će daleko stići u sportu te ga to brine?
· Trema i napetost pred natjecanje čine izvedbu mladog sportaša slabijom nego na                  treningu?
· Smatrate da Vaše dijete proživljava preveliki stres tijekom dnevnih aktivnosti te                    natjecanja?
· Razmišlja o tome kako će pogriješiti umjesto o tome što će napraviti ispravno?
· Ne osjeća se prihvaćeno u klupskim aktivnostima?
· Dijete nije zadovoljno svojim odnosom s trenerom? 

POTRAŽITE SAVJET KOD NAS!

Vesna Hude je diplomirala na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nakon kraćeg rada u vrtiću i jedanaest godina rada u školi, jedno vrijeme je radila kao organizacijski psiholog, a već 16 godina je zaposlena u okviru privatne prakse kao dječji i sportski psiholog.

Završila je edukaciju za gestalt socioterapeuta i tri stupnja edukacije iz realitetne psihoterapije. Članica je Sekcije za psihologiju sporta pri Hrvatskom psihološkom društvu, kao i Stručnog razreda za psihologiju sporta Hrvatske psihološke komore, već tri mandata. Tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog školovanja bavila se sportskom gimnastikom desetak godina, nakon toga je još deset godina bila trener i međunarodni sudac HGS-a. U sportu je trenutno i u ulozi roditelja, kao majka dvoje sportaša.

Psihološku pripremu sportaša provodila je dvije godine u okviru reprezentacije RH u standardnim i latinskoameričkim plesovima. Radila je s perspektivnim športašima, surađivala s trenerima, roditeljima i sportskim djelatnicima u brojnim sportovima: tenisu, sportskom plesu, skijanju, judu, karateu, gimnastici, skokovima u vodu, ritmičkoj gimnastici, rukometu, nogometu, sinkroniziranom klizanju, košarci te umjetničkom i brzom klizanju.

Brojni sportaši s kojima je radila postali su prvaci RH, jedna od njih i svjetska kadetska prvakinja i 2017. dobitnica nagrade Dražen Petrović, koja se dodjeljuje darovitim mladim sportašima.

Sportsku psihologiju je predavala trenerima plivanja na Plivačkoj akademiji, nakon toga je držala edukacije za trenere fitnessa i joge, a bila je i jedan od predavača psiholozima na dvije edukacije za posebnu dopusnicu iz psihologije sporta. Uz to, već dvije godine radi kao vanjski suradnik na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, gdje vodi vježbe iz Elemenata psihologije i Sportske psihologije, a predaje i na kolegiju “Djeca u sportu”.

Vesna Hude
prof. psihologije

© Copyright 2020 Preventis - Prava su pridržana / Izradio webfix.hr